«Το Σπίτι των Παιδιών»: Βιωματικό εργαστήρι για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δηλώσεις συμμετοχής έως 8 Δεκεμβρίου 2017

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων  θα υλοποιήσει βιωματικό εργαστήρι για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο «Το Σπίτι των Παιδιών». Στόχος του εργαστηρίου είναι οι εκπαιδευτικοί να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς σχετικά με την επιθετικότητα στο σχολείο, να ευαισθητοποιηθούν, να εκφράσουν ανησυχίες και συναισθήματα, να αναλογιστούν τη δική τους συμπεριφορά και τις συνέπειες των επιλογών τους. Απώτερος στόχος είναι να εξοικειωθούν με το υλικό  «Το Σπίτι των Παιδιών» και να το εφαρμόσουν στις τάξεις τους ως μέσο πρόληψης της επιθετικής συμπεριφοράς.

Το εργαστήρι  βασίζεται στο βιωματικό τρόπο μάθησης μέσω μεθόδων αλληλεπίδρασης (παιχνίδια ρόλων, δουλειά σε ομάδες) και στην ενεργητική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη διαδικασία, που θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν δεξιότητες που σχετίζονται με τον συντονισμό των ομάδων. Το συγκεκριμένο υλικό -που έχει σχεδιαστεί από το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ- προσφέρει ένα φανταστικό πλαίσιο (το σπίτι των παιδιών), μέσα στο οποίο οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν ελεύθερα και να επεξεργαστούν θέματα της καθημερινότητας τους σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης κι ασφάλειας. Βασίζεται στη βιωματική προσέγγιση κι έχει τη δυνατότητα προσαρμογής ανάλογα με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά των μαθητών, αλλά και τις ανάγκες και τις εμπειρίες των εκπαιδευτικών.

Το βιωματικό εργαστήρι θα ολοκληρωθεί σε 2 τρίωρες συναντήσεις στις εξής ημερομηνίες: Τετάρτη 13 και Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017. Οι ώρες υλοποίησης του εργαστηρίου θα οριστούν, αφού γίνει προηγουμένως μια διερεύνηση, ώστε να διευκολυνθούν να συμμετέχουν όσοι εκπαιδευτικοί το επιθυμούν. Επίσης, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων θα οριστεί και η περιοχή υλοποίησης του εργαστηρίου (Κιλκίς ή Παιονία). Συντονίστρια της ομάδας είναι η κα Μαρία Χατζηγεωργιάδου, ψυχολόγος, στέλεχος πρόληψης. Στο τέλος του εργαστηρίου θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης και το υλικό «Το Σπίτι των Παιδιών». Ακολουθεί το πρόγραμμα:

1η μέρα

  • Γνωριμία
  • Παρουσίαση του υλικού
  • Το Χαλί των Συναισθημάτων
  • Διάλειμμα
  • Επιθετικότητα στο σχολείο μας: τι φταίει και τι μπορούμε να κάνουμε

2η μέρα

  • Εφαρμογή του υλικού από τους εκπαιδευτικούς
  • Παρουσίαση των ενοτήτων
  • Διάλειμμα
  • Παρουσίαση των ενοτήτων (συνέχεια)
  • Αξιολόγηση- Κλείσιμο

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 στον εξής σύνδεσμο:

https://goo.gl/forms/2LBk0Oh9K2Iadb1B3

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά (2341075311) ή ηλεκτρονικά (nireas@kpnireas.gr) με το Κέντρο Πρόληψης ΝΗΡΕΑΣ.