Υλοποίηση βιωματικών εργαστηρίων για μαθητές δημοτικού με θέμα την πρόληψη των εξαρτήσεων

Την περσινή σχολική χρονιά για πρώτη φορά υλοποιήθηκαν από το Κέντρο Πρόληψης «ΝΗΡΕΑΣ» δίωρα βιωματικά εργαστήρια για μαθητές δημοτικών σχολείων, με σκοπό να επισκεφθούν το Κέντρο Πρόληψης, να γνωρίσουν τον τρόπο που δουλεύουμε και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα σχετικά με την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. Η ανταπόκριση από τους εκπαιδευτικούς ήταν πολύ άμεση και μεγάλη. Στα εργαστήρια συμμετείχαν συνολικά 1642 μαθητές. Τα σχόλια από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ήταν θετικά κι ενθαρρυντικά. Στην πλειοψηφία τους οι μαθητές δήλωσαν ότι τους άρεσε αυτή η εμπειρία, ότι ήταν κάτι διαφορετικό, έμαθαν καινούρια πράγματα και ένιωσαν χαρά και ευχαρίστηση. Μεγάλο ενδιαφέρον οι μαθητές έδειξαν για τις εξαρτήσεις κι είχαν πολλές ερωτήσεις κι απορίες. Έτσι, θέλοντας να ανταποκριθούμε σε αυτήν τους την ανάγκη συνεχίζουμε και φέτος αυτή τη δράση, εστιάζοντας στην πρόληψη των εξαρτήσεων.

Το Κέντρο Πρόληψης «ΝΗΡΕΑΣ», λοιπόν,  σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων θα υλοποιήσει το διάστημα Νοέμβριος  2017 – Μάιος 2018 βιωματικά εργαστήρια που απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται πρωινές ώρες στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης και θα έχουν διάρκεια 90 λεπτά.

Πρόκειται για βραχείες παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών για θέματα που αφορούν την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. Πιο συγκεκριμένα, οι επιμέρους στόχοι των εργαστηρίων είναι:

  • κατανόηση της έννοιας της εξάρτησης, όπως την αντιλαμβάνονται οι μαθητές μέσα από διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητας τους,
  • διάκριση των διαφορετικών μορφών εξάρτησης (καπνός, αλκοόλ, διαδίκτυο, τζόγος, χάπια, ναρκωτικά),
  • ενημέρωση τόσο για τις βραχύχρονες όσο και για τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό και τη συμπεριφορά,
  • επίγνωση των τρόπων με τους οποίους οι ίδιοι μπορούν να φροντίζουν την ψυχοσυναισθηματική τους υγεία,
  • κατανόηση της αρνητικής επίδρασης που μπορεί να ασκήσει η παρέα στις επιλογές και τις αποφάσεις τους και
  • διερεύνηση τρόπων αντίστασης σε ανεπιθύμητες πιέσεις.

Τα εργαστήρια βασίζονται στη μέθοδο της έκφρασης της βιωματικής εμπειρίας και στην αξιοποίηση των μικρών ομάδων εργασίας, όπου οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν και να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς, ενώ ως εργαλείο χρησιμοποιείται η αφήγηση ιστοριών και το παιχνίδι ρόλων.  Τα εργαστήρια απευθύνονται στους μαθητές όλων των τάξεων των δημοτικών σχολείων του Νομού Κιλκίς και είναι τα εξής:

  • «Στον κήπο με τις 11 γάτες», για μαθητές Α΄, Β΄, Γ΄ τάξης
  • «Στο δωμάτιο με τις πεταλούδες», για μαθητές Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης.

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν με την τάξη τους σε κάποιο από τα εργαστήρια, μπορούν να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Πρόληψης στο τηλέφωνο 23410 75311, για να ορίσουμε ημερομηνίες και ώρες. Υπεύθυνη των εργαστηρίων είναι η κα. Μαρία Χατζηγεωργιάδου, ψυχολόγος. Οι εκπαιδευτικοί δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια προετοιμασία πριν ούτε μετά την παρέμβαση. Για σχολεία εκτός της πόλης του Κιλκίς, που είναι δύσκολη η μετακίνηση στο χώρο του ΝΗΡΕΑ θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια στο χώρο τους. Τέλος, επισημαίνουμε ότι η συμμετοχή των ενδιαφερομένων είναι δωρεάν.