Βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς Γυμνασίων με θέμα Πρόληψη των Εξαρτήσεων και Έμφυλες Ταυτότητες στα πλαίσια υλοποίησης της Θεματικής Εβδομάδας. Δηλώσεις συμμετοχής έως 26 Ιανουαρίου 2018

Με αφορμή την οργάνωση και υλοποίηση της Θεματικής Εβδομάδας στα Γυμνάσια και την τρέχουσα σχολική χρονιά, ήδη αρκετά Γυμνάσια απευθύνονται στο Κέντρο Πρόληψης ΝΗΡΕΑΣ για υποστήριξη και συνεργασία για τα θέματα των έμφυλων ταυτοτήτων και των εξαρτήσεων.

Ο ΝΗΡΕΑΣ την προηγούμενη σχολική χρονιά συμμετείχε με βιωματικά εργαστήρια στη Θεματική Εβδομάδα. Τα θέματα των εργαστηρίων ήταν η πρόληψη των εξαρτήσεων και οι έμφυλες ταυτότητες. Τα εργαστήρια είχαν ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών, την παροχή γνώσεων και πληροφοριών, αλλά και την αποδόμηση μύθων και στερεοτύπων σχετικά με τα παραπάνω θέματα. Oι μαθητές συμμετείχαν με ενεργητικό τρόπο στη διαδικασία. Συνολικά, συνεργαστήκαμε με 9 Γυμνάσια του Νομού Κιλκίς, όπου δουλέψαμε με 1416 μαθητές  και των τριών τάξεων.

Την τρέχουσα σχολική χρονιά όμως δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, καθώς η επιστημονική ομάδα του ΝΗΡΕΑ ήδη υλοποιεί πολλαπλές και διαφορετικές δράσεις με μακρόχρονη διάρκεια. Επειδή, όμως, θεωρούμε πολύ σημαντική την ευαισθητοποίηση των μαθητών στα θέματα της Θεματικής Εβδομάδας, προτιθέμεθα να υποστηρίξουμε τους εκπαιδευτικούς, ώστε να υλοποιήσουν οι ίδιοι βιωματικά εργαστήρια και δράσεις με τους μαθητές τους.

Στο πλαίσιο αυτό, θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων δύο βιωματικά εργαστήρια, ένα με θέμα την πρόληψη των εξαρτήσεων (αιτίες και προστατευτικοί παράγοντες ενάντια στον εθισμό) κι ένα με θέμα τις έμφυλες ταυτότητες (αποδομώντας τα έμφυλα στερεότυπα).

Τα εργαστήρια, διάρκειας 2 ωρών το καθένα, θα είναι προσομοιώσεις των εργαστηρίων που προτείνει η επιστημονική ομάδα του ΝΗΡΕΑ για να προσεγγιστούν τα παραπάνω θέματα από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς Γυμνασίων που επιθυμούν εθελοντικά να επιμορφωθούν και να εμπλακούν με ενεργό ρόλο στη Θεματική Εβδομάδα του σχολείου τους. Προτείνουμε από τα Γυμνάσια που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να είναι τουλάχιστον 2 εκπαιδευτικοί που θα επιμορφωθούν στο κάθε εργαστήριο. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του ΝΗΡΕΑ (Βυζαντίου 10). Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων οι συμμετέχοντες θα πάρουν εκπαιδευτικό υλικό και βεβαιώσεις συμμετοχής. Συντονίστρια των εργαστηρίων θα είναι η κα. Έφη Γεωργακοπούλου, ψυχολόγος, στέλεχος πρόληψης. Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο (2341075311) ή το το e-mail (nireas@kpnireas.gr) του Κέντρου Πρόληψης έως την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018.

Το πρόγραμμα είναι το εξής:

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018:  Η πρόληψη των εξαρτήσεων

14:30-15:00 Προσέλευση – μπουφές καφές

15:00 – 17:00 Βιωματικό εργαστήριο

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018: Έμφυλες ταυτότητες

14:30-15:00 Προσέλευση – μπουφές – καφές

15:00 – 17:00 Βιωματικό εργαστήριο