Βιωματικό εργαστήρι για εκπαιδευτικούς Ε΄& ΣΤ΄ τάξης με θέμα: “Η πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς στα δημοτικά σχολεία-πρόγραμμα βασισμένο στη φιλοσοφία των ομοτίμων”

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς διοργανώνει βιωματικό εργαστήριο για την πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς μέσα στο σχολείο βασισμένο στη φιλοσοφία και μεθοδολογία των ομοτίμων. Το εργαστήρι απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης, οι οποίοι ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν την τρέχουσα σχολική χρονιά, με την επιστημονική υποστήριξη του «ΝΗΡΕΑ», το πρόγραμμα με τίτλο “Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς στα Δημοτικά Σχολεία- πρόγραμμα βασισμένο στη φιλοσοφία των ομοτίμων”. Το εργαστήριο συνολικής διάρκειας 12 ωρών, θα ολοκληρωθεί σε 4 τρίωρες συναντήσεις και θα πραγματοποιηθεί τις ώρες 17:30-20:30 στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης, Βυζαντίου 10 στο Κιλκίς. Οι ημερομηνίες των συναντήσεων και η θεματολογία είναι οι ακόλουθες:

  • Τετάρτη  24 Οκτωβρίου 2018: «Μεθοδολογία και φιλοσοφία ομοτίμων»
  • Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018: «Διερεύνηση της επιθετικότητας»
  • Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018: «Αρχές ομοτίμων-Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στο πρόγραμμα»
  • Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018: «Διαχείριση δυσκολιών-κλείσιμο»

Στόχος αυτού του εργαστηρίου είναι οι εκπαιδευτικοί να κατανοήσουν το θεωρητικό υπόβαθρο της φιλοσοφίας και μεθοδολογίας του μοντέλου των ομοτίμων, να διερευνήσουν την έννοια της πρόληψης της επιθετικής συμπεριφοράς στο σχολείο και να εξοικειωθούν με την εφαρμογή του προγράμματος. Το εργαστήρι  βασίζεται στο βιωματικό τρόπο μάθησης μέσω μεθόδων αλληλεπίδρασης (παιχνίδια ρόλων, δουλειά σε ομάδες) και στην ενεργητική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη διαδικασία, που θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν δεξιότητες που σχετίζονται με τη δυναμική των ομάδων.

Το πρόγραμμα “Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς στα Δημοτικά Σχολεία- πρόγραμμα βασισμένο στη φιλοσοφία των ομοτίμων” έχει σχεδιαστεί από το Κέντρο Πρόληψης «ΝΗΡΕΑΣ». Εφαρμόστηκε πρώτη φορά στο νομό Κιλκίς τη σχολική χρονιά 2013-2014 σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κιλκίς κι από τότε εφαρμόζεται κάθε χρονιά με μεγάλη επιτυχία. Συνολικά έχουν εκπαιδευτεί 31 εκπαιδευτικοί, 385 μαθητές και 161 γονείς. Η παρέμβαση απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους. Βασικός στόχος της είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και στελέχη πρόληψης) να παρατηρήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς σχετικά με την επιθετικότητα, να ευαισθητοποιηθούν, να εκφράσουν ανησυχίες και συναισθήματα, να αναλογιστούν τη δική τους συμπεριφορά και τις συνέπειες των επιλογών τους. Απώτερος στόχος είναι να αναλάβουν δράσεις που θα προλαμβάνουν φαινόμενα βίαιης και επιθετικής συμπεριφοράς. Η φιλοσοφία και η μεθοδολογία της παρέμβασης στηρίζεται στο μοντέλο των ομοτίμων, που σημαίνει ότι οι ίδιοι οι μαθητές αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των συμμαθητών τους, ενώ οι εκπαιδευτικοί και τα στελέχη πρόληψης έχουν υποστηρικτικό ρόλο. Η φιλοσοφία του προγράμματος ομοτίμων εφαρμόζεται σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα, τόσο στην πρόληψη των εξαρτήσεων όσο και στην πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς. Τα εκπαιδευτικά υλικά που χρησιμοποιούνται, ένα για τους εκπαιδευτικούς και ένα για τους μαθητές, τα οποία θα πάρουν μετά την βιωματική τους εκπαίδευση, προκειμένου να διευκολυνθούν στην εφαρμογή του προγράμματος, σχεδιάστηκαν από το Κέντρο Πρόληψης «ΝΗΡΕΑΣ» και έχουν την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας (Πράξη ΙΕΠ 55/10.11.2015 & 42/12.10.2017).

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018  στον εξής σύνδεσμο:

https://goo.gl/forms/khlOWUw45JmRoLO22

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παρέμβαση επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο στην ιστοσελίδα μας https://kpnireas.gr/?page_id=142 ή επικοινωνήστε με το Κέντρο Πρόληψης στο τηλέφωνο 2341075311 ή στο e-mail nireas@kpnireas.gr.