«Ομαδομαζέματα-Θαλασσομαντέματα»: Υλοποίηση βιωματικού εργαστηρίου για εκπαιδευτικούς Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» στα πλαίσια της συνεργασίας του με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς θα υλοποιήσει βιωματικό εργαστήρι για τους εκπαιδευτικούς Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης στο υλικό «Ομαδομαζέματα-Θαλασσομαντέματα».

Πρόκειται για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που έχει σχεδιαστεί από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Δωδεκανήσου (Ρόδος) «Δίοδος», για μαθητές Ε΄, ΣΤ τάξης και Α΄ Γυμνασίου. Το υλικό εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στα σχολεία από το 2015-2016 και έχει πιστοποιηθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του ΥΠΕΠΘ.  Στόχο έχει: α) να αναδείξει τη συνεργασία ως σημαντική αρχή, β) να αναπτύξει κοινωνικές και ατομικές δεξιότητες των μαθητών, ευαισθητοποιώντας και τους εκπαιδευτικούς, γ) να παρέχει ένα δομημένο υλικό στον/στην εκπαιδευτικό που να  μπορεί να αξιοποιεί  με ευχάριστο τρόπο, παρατηρώντας την έκφραση και την δυναμική της ομάδας της τάξης και δ) να αφήσει χώρο στα παιδιά για αυτοέκφραση και ανάληψη ρόλων και καθηκόντων. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ταξίδι και προσκαλεί μαθητές κι εκπαιδευτικούς να σαλπάρουν από το Νησί του Σήμερα για να επισκεφτούν νησιά, παράξενα, στα οποία θα περάσουν διάφορες δοκιμασίες (ατομικές και ομαδικές), που θα τους κινητοποιήσουν να έρθουν σε επαφή με τον εαυτό τους, τους άλλους και τα όνειρα τους, πριν καταλήξουν στον τελικό προορισμό το Νησί του Θησαυρού.

Το εργαστήρι στοχεύει στην παρουσίαση του υλικού «Ομαδομαζέματα-Θαλασσομαντέματα» και στην εξοικείωση των εκπαιδευτικών με  αυτό, ώστε να μπορέσουν να το εφαρμόσουν στις τάξεις τους με τους μαθητές. Βασίζεται στο βιωματικό τρόπο μάθησης μέσω μεθόδων αλληλεπίδρασης και στην ενεργητική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη διαδικασία, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν σκέψεις, εμπειρίες, συναισθήματα, αλλά και να εξασκήσουν τις κοινωνικές κι ατομικές τους δεξιότητες.

Θα πραγματοποιηθεί τη  Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 17:30-20:30. Ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων θα οριστεί και η περιοχή υλοποίησης του εργαστηρίου (Κιλκίς ή Παιονία). Συντονίστρια της ομάδας είναι η κα Μαρία Χατζηγεωργιάδου, ψυχολόγος, στέλεχος πρόληψης. Στο τέλος του εργαστηρίου θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης και το υλικό «Ομαδομαζέματα-Θαλασσομαντέματα». Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων 20 εκπαιδευτικοί. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά  ή ηλεκτρονικά με το Κέντρο Πρόληψης ΝΗΡΕΑΣ. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019 στον εξής σύνδεσμο:

https://forms.gle/fmssugnMm6SfNBRU9