Υλοποίηση βιωματικών εργαστηρίων για μαθητές δημοτικού με θέμα την πρόληψη των εξαρτήσεων

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς θα υλοποιήσει το διάστημα Φεβρουάριος – Μάιος 2020 βιωματικά εργαστήρια που απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται πρωινές ώρες στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης και θα έχουν διάρκεια 90 λεπτά. Πρόκειται για βραχείες παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών για θέματα που αφορούν την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. Πιο συγκεκριμένα, οι επιμέρους στόχοι των εργαστηρίων είναι:

  • κατανόηση της έννοιας της εξάρτησης, όπως την αντιλαμβάνονται οι μαθητές μέσα από διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητας τους,
  • διάκριση των διαφορετικών μορφών εξάρτησης (καπνός, αλκοόλ, διαδίκτυο, τζόγος, χάπια, ναρκωτικά),
  • ενημέρωση τόσο για τις βραχύχρονες όσο και για τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό και τη συμπεριφορά,
  • επίγνωση των τρόπων με τους οποίους οι ίδιοι μπορούν να φροντίζουν την ψυχοσυναισθηματική τους υγεία, και
  • διερεύνηση τρόπων αντίστασης σε ανεπιθύμητες πιέσεις.

Τα εργαστήρια βασίζονται στη μέθοδο της έκφρασης της βιωματικής εμπειρίας και στην αξιοποίηση των μικρών ομάδων εργασίας, όπου οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν και να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς, ενώ ως εργαλείο χρησιμοποιείται η αφήγηση ιστοριών και το παιχνίδι ρόλων.  Τα εργαστήρια απευθύνονται στους μαθητές όλων των τάξεων των δημοτικών σχολείων του Νομού Κιλκίς και είναι τα εξής:

  • «Στον κήπο με τις 11 γάτες», για μαθητές Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξης
  • «Στο δωμάτιο με τις πεταλούδες», για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης.

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν με την τάξη τους σε κάποιο από τα εργαστήρια, μπορούν να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Πρόληψης στο τηλέφωνο 23410 75311, για να ορίσουμε ημερομηνίες και ώρες. Υπεύθυνη των εργαστηρίων είναι η κα. Μαρία Χατζηγεωργιάδου, ψυχολόγος. Οι εκπαιδευτικοί δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια προετοιμασία πριν ούτε μετά την παρέμβαση. Για σχολεία εκτός της πόλης του Κιλκίς, που είναι δύσκολη η μετακίνηση στο χώρο του ΝΗΡΕΑ θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια στο χώρο τους. Τέλος, επισημαίνουμε ότι η συμμετοχή των ενδιαφερομένων είναι δωρεάν.